Over Howt

VAN BOOM TOT MEUBEL

Vanuit een groot respect voor de natuur schenkt Howt een tweede leven aan bomen die noodgedwongen geveld werden. We werken niet met bomen speciaal geplant voor houtproductie, maar (stedelijke) lokale bomen die wegens ziekte, werken of groenbeheer niet langer kunnen blijven staan.

Na tientallen jaren groeien, geteisterd door de natuurelementen aan onze Belgische kust, lijkt de houtkachel of de versnipperaar ons geen respectvol einde voor deze prachtige wonderen der natuur. Liever zien we hen verder leven als tafel, zitbank, snijplank,...
Van boom tot meubel, bij Howt gebeurt alles in eigen beheer.

Het ganse proces start bij de boom zelf. Op het eerste zicht geeft de boom al wat van z'n vorm bloot en kan begonnen worden om deze met de chainsawmill (mobiele zagerij) te verzagen in bruikbare houten planken: "slabs" of "cookies".
Dan kan het lange proces van drogen beginnen: afhankelijk van de houtsoort en -dikte kan het luchtdrogen maanden tot jaren duren. Na het luchtdrogen volgt nog een kuur in de "solar kiln", het luchtdroge hout zou immers nog scheuren en draaien eens het binnenshuis komt. Deze zonne-droogoven hebben we gebouwd naar een oud concept waarbij de zon alle energie voorziet om het hout droog genoeg te maken om er meubels mee te bouwen.

Eens het hout een vochtpercentage van 8-10% heeft is het bruikbaar als meubelhout en kan de creatie van een nieuw stuk beginnen. Een gat, een scheur, spalting,... alle 'imperfectheden' maken de slab nog zoveel interessanter en mooier. Uiteindelijk geven de slabs zelf aan waar ze zich het beste toe lenen: salontafel, zitbank, bijzettafel, hakblok, snijplank,...